Co je to káva? Káva je nápoj, který se vyrábí z pražených semen kávovníků, které nazýváme kávová zrna. Rostlina, z které se tyto semena získávají, se nazývá Coffea. Jedná se o keř nebo menší strom, který kvete malými bílými květy. Tato rostlina pochází z tropických oblastí, jako je Afrika nebo Madagaskar. Kávovníjků ovšem existuje spousta druhů. Největší zastoupení v celkové produkci kávy mají rostliny Coffea arabica a Coffea robusta, z kterých se poté připravuje káva robusta a káva arabica.
Kávovník vlastně produkuje ovoce, což mnoho lidí neví. Tyto plody nazýváme kávové třešně. V tom se nacházejí semena nebo kávová zrna. Z těch se vyrábí zrnková káva. Po sklizni se odstraní dužina a slupky a zůstanou pouze zrna, která se dále zpracovávají.
Jedna z metod zahrnuje sundání vnějších vrstev a omytí zrn, takže zůstanou jen čistá zrna, která se poté usuší a počká se, než budou připraveny k pražení. Druhá metoda zahrnuje usušení kávových třešní volně na slunci. Tím vrchní vrstvy uschnou a stanou se křehké. Poté se odstraní a zůstanou opět pouze zrna.
Proč je káva tak oblíbená? Tím, že budete usrkávat šálek výjimečné kávy, vytvoříte z oné chvíle chvíli jedinečnou. Kávu si totiž můžete vychutnat na mnoho způsobů. Ráno si vychutnáte šálek černé kávy, v odpoledních hodinách zase jemné, sladké latte s vanilkovou příchutí.
Káva se může připravovat například jako espresso. Umletá kávová zrna se prohání vysokým tlakem vody a z toho vzniká káva. Je velmi koncentrovaná, silná a navrchu se tvoří jemná crema, která polahodí vašim chuťovým buňkám.
Možnost je také káva překapávaná, která se neprohání vysokým tlakem vody, jako espresso. Naopak, překapávání kávy pomocí filtru je velmi pomalé a využívá se přirozené gravitace. Z této procedury pak vznikne jemný, vynikající nápoj, se silnými aromaty a chutí.